Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Günümüzde kredi kartı ve kredi kullanmayan kişi sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Kredi kullanırken aynı zamanda kredi borcu durumunu da önemsememiz gereklidir. Her banka müşterisinin kredi borcunu yakından takip eder ve ona göre ödeme planı hazırlar. bu ödeme planı doğrultusunda kredi borcu ödemesi gerçekleşmez ise kişiler için bazı sorunlar baş gösterebilir.
Kredi borcu için zor durumda kalmak istemiyorsanız kendinize uyan bir ödeme planı hazırlamalı ve bütçenize uygun bir şekilde birikim yapmalısınız. Borç gecikmesi durumunu ilk kez yaşıyor iseniz bankalar sizinle iletişim geçerek ek bir süre verebilir. Ancak borç durumunuz 3 ayı bulduysa bu durum beraberinde bazı sıkıntıları da size getirecektir.
Çekilen miktara göre ödeme planı gerçekleşmektedir. Eğer harcanan tutar fazla ise bu ödeme tutarının da yüksek olacağı anlamına gelir. Birçok banka kişilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kredi çekmesine olanak sağlar. Fakat hiçbir ekonomik güvencesi olmayan birinin kredi çekmesi büyük bir sorunu beraberinde getiriyor. Kredi çekerken her ay elinize geçecek olan bütçe planlanmalıdır, bu ihmal istemeyen bir konudur.
Kredi Borcu Ve Avukatlık Durumu
kredi çeken kişiler eğer borçlarını 2 taksit geciktirirse bu sonuç doğrultusunda banka kişilere 90 gün yani 3 aylık bir süre verecektir. Bu 90 günün içinde kredi borcunu ödemeyen kişiler avukatlar ile karşı karşıya kalır.Bu durumda yasal sürecin başlatılması tamamen bankanın elinde olan bir inisiyatif olmaktadır. Eğer yasal süreç başlar ise bu durum oldukça karmaşık bir hal alacaktır. Bu can sıkıcı durumun yaşanmaması için kişiler kredi çekerken sağlıklı planlar yapmalıdır.
Hukuki Süreç Ne Anlama Gelir?
Bireyler eğer kredi borçları ödenmezse ya da yapılandırma gibi seçeneklerden yararlanamaz ise banka avukata yönlendirme hakkından yararlanacaktır.Dosyanız avukata iletildiği an hukuki süreç başlamış anlamına gelir. Yasal sürecin başlaması ile de borcu bulunan kişiler için birçok sorun meydana gelmeye başlar.
Bu sorunların başında ise kişi merkezi banka sisteminde kara listeye yazılmış olacaktır. Bu durum kredi sicilinin bozulması anlamına gelmektedir. Kredi sicili bozulan bir kişi hiçbir banka ile kredi işlemi yapmamaktadır. Kara listeye girmiş bir kişi ortalama olarak 5 yıl süresince kredi çekemez hatta kredi kartı talebinde dahi bulunamaz. Bulunsa bile bankalar tarafından ret alacaktır. Yasal sürecin verdiği yetki ile birlikte banka hesaplarının hepsi bloke edilmektedir. Sadece bunlarla kalmamakla birlikte kişilerin maaşlarına el koyulur ve icra işlemi başlatılır. Hukuki sürecin başlaması kişiler için büyük bir sorun yığını anlamına gelir.
Kredi Borcu Ödenmez İse Faiz Durumu Olur Mu?
Kredi borcu kapsamında yasal süreç içerisinde gecikme faizine ek olarak başka bir faiz eklenmemektedir. Faizler ana para göz önüne alınarak hesaplanmaktadır.
Banka İle Anlaşma Yapılabilir Mi?
Birçok kişinin sorduğu bir soru vardır. Ödenmeyen kredi borcu için bankalarla anlaşma yapılabilir mi?
Sorusu sorulmaktadır. Bu soruya şu şekilde cevap verebiliriz, Kredi borcunun ödenmemesi sonucunda bankalar ile anlaşma yapılması oldukça zor bir durumdur. Çünkü ödemenin gecikmesine bağlı olarak kişilerin kredi sicili bozulmaktadır. Bu durumda bankanın borcu olan kişilere güvenmesi oldukça zor olacaktır. Bu konuda karar bankaya bağlıdır. Kişiler borç ödeme konusunda zorlanacaklarını fark ettiği an ilk başta banka ile iletişime geçerek anlaşma yoluna gitmelidir.
Gecikmeler yaşandıktan sonra bankanın anlaşma yapması neredeyse imkansız bir durumdur.
Kredi Borcunu Ödeyemeyen Ne Yapmalı?
Kredi borcu neredeyse birçok kişinin yaşadığı bir sorundur. Bu sorun için başından önlem alınması gerekir. Eğer kişiler kredi borcunu ödeyemeyeceğini anladıysa hiç zaman kaybetmeden banka ile iletişime geçerek yeni bir ödeme planı hazırlamalı hatta mümkünse yapılandırma işlemi yaptırmalıdır.
Kredi Borcu Ödenmez İse Ne Olur?
Kredi borcu ödenmez ise banka kişilerin varlıklar üzerine ipotek koyarak bu varlıkları satma hakkına sahiptir. Ödenmeyen borç durumunda bu varlıklar satılarak borç miktarı temin edilir. Satılan konut ücreti eğer borcu kapatmaya yeterli ise borç tamamen kapatılır fakat yetersiz ise borç için alacak takibi yapmaya devam edilmektedir. Eğer alınan kredi türü araç kredisi ise banka araç ruhsatı üzerine ipotek koyabilir. Ödenmemeye devam edilir ise bu sefer banka araca el koymaktadır.
Kredi Borcu Ödenmez İse Hapis Yatılır Mı?
Kredi borcunun ödenmemesi durumunda ilk olarak yasal sürece dair bir bilgilendirme yapılmaktadır.
Bu bilgilendirme ise 3 aylık sürecin geçmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Başlatılan yasal süreç sonucunda avukatlar sizinle iletişime geçer. Avukatların uyarısına rağmen borcunuz ödenmezse banka dosyanız otomatik olarak icra bölümüne yollanmaktadır. İcra müdürlükleri tarafından ödeme yapılması için 7 gün süre verilir. Bu 7 günlük süre içinde tekrar ödeme yapılmazsa bu sefer icra müdürlüğü tarafından mal talebinde bulunma söz konusu olmamaktadır. Konulan bu süreçte eğer üzerinizde bir mal bulunmuyor ise maaş haczine geçilir. Eğer maaş bulunmuyor ise hapis konusu meydana gelir. Aslında yasalarda özgürlükten alıkoymak gibi bir durum söz konusu değildir.
Ancak banka tarafından imzalatılan belgeler detaylı bir şekilde incelenmediğinde bu imzalar sonucunda hapis cezası meydana gelebilir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için kişilerin imzaladıkları evraklara dikkat etmesi gerekli. Aksi takdirde kredi borcu ödenmedi diye hapis gibi bir konu söz konusu değildir.
Kredi Borcu Erteleme Nedir?
Bildiğiniz gibi kredi borcu ödenmediği takdirde yasal süreç başlamaktadır. Bu gibi durumlar ile karşılaşmadan önce kişilerin banka ile konuşarak kredi borcu erteleme diğer bir adı ile kredi borcu yapılandırması yapması gerekir. Bankalar genellikle bu yapılandırma işlemlerine iyi bakmazlar. Ancak tabi ki bu hakkınız bulunuyor. Yapılandırma talebi için banka müşteri temsilcileri ile iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz bankaya giderek de yapılandırma talebinde bulunmanız mümkün. Bazı bankalar bu durumda sizden dilekçe talebinde bulunabilmektedir. Dilekçe üzerinde ödeme bilgileriniz, gecikmeleriniz ve gecikme nedenleri hakkında bilgi vermeniz gereklidir. Dilekçe yazımı gerçekleştikten sonra bankanın sonucu bir süre sonra verilmektedir.
Kredi Erteleme İşlemi Onaylanmaz İse Ne Yapılabilir?
Erteleme sonucunuz eğer olumlu bir yanıt almaz ise bu durumda başka bir bankanın yapılandırma kredisini talep etmeniz iyi bir fikir olabilir. Böylece çekmiş olduğunuz kredi ile diğer bankanın mevcut borcunu kapatır ve yeni kredinizi yapılandırarak rahat bir ödeme şekli elde edebilirsiniz.
Ölen Birinin Kredi Borcu İçin Ne Yapılır?
Genellikle bankalar bu durumu düşünerek hizmet verirler. Kredi alırken imzalanan kağıtlar üzerinde bu duruma değinilmektedir. Aslında kişilerin dosya masrafı olarak ödedikleri para borcu olan kişi vefat ettiği taktirde hayat sigortası tarafından borcu karşılanmaktadır. Birçok banka bundan dolayı 70 yaşından büyük kişilere sırf bu yüzden kredi vermemektedir.
Ölen Kişi Ve İhtiyaç Kredisi Durumu
Eğer ölen kişi ölümüne kadar ihtiyaç kredisini düzenli bir şekilde ödemiş ise banka o kişinin hayat sigortası üzerinden bu borcu karşılar. Eğer hayat sigortası mevcut değil ise mirasçılar ile iletişime geçme gibi durumlar yaşanabilir. Diğer kredi çeşitlerinde de bu süreç bu şekilde ilerlemektedir.